Rabu, 29 Julai 2015

[SINOPSIS NOVEL] Anugerah Terindah

Assalamualaikum..

Kapten Ustaz Mukhriz dan Doktor Ariana - Seorang ustaz dan seorang doktor. Seorang tidak ingin bercinta dan belum bersedia berkahwin kerana berasakan belum bersedia memikul tanggungjawab sebagai seorang suami manakala seorang pula jatuh cinta tahap meroyan. Seorang malu-malu kucing, seorang main redah asal tercapai hajat di hati. Seorang menjaga tittle "ustaz" dan seorang langsung tidak peduli tittle "doktor". Sudahnya begini.. SMS sahaja dan cari peluang bertemu, konon tidak disengajakan.

"Tak elok lelaki dan wanita yang bukan mahram keluar bersama" - Mukhriz

"Bukan keluar berdua. Saya, Ustaz, Kak Marlia, Along, Kreisya, lepas tu ustza nak ajak kawan satu bilik pun tak apa" - Ariana

PELBAGAI perkara Ariana lakukan demi cintanya terhadap Mukhriz. Sudahnya dia utus surat ala-ala budak sekolah rendah dan kasi bunga hingga kecoh satu kem.

..... Saya dah jatuh hati dengan ustaz. Dah jatuh cinta dengan ustaz. Saya tak nak jawapan sekarang, ustaz fikir-fikirkanlah ya. Moga-moga cara memikat style lama ini buatkan ustaz terbuka untuk saya.

Sekian.

I have a pen. My pen is blue. I have a boyfriend. My boyfriend is you.

MUKHRIZ pening kepala. Ariana lagilah pening kepala.

"Saya nak ustaz jawap soalan sms terakhir saya dulu, baru ustaz boleh balik".

Jemari Mukhriz sudah di dahi. Apa yang nak dia jawap? Ariana.. Ariana..

"Kalau nak kahwin dengan saya, bukan macam ni caranya. Datang jumpa keluarga saya ya." Hanya itu sahaja jawapan kepada soalan Ariana lewat smsnya. Spontan sebenarnya dia jawap tanpa berfikir apa-apa.

"Ya Allah, ya ke ustaz? Hujung minggu ni juga saya hantar rombongan meminang." Ariana macam nak terjun sahaja ke tasik buatan tu sekarang ini. Sangat-sangat teruja dan gembira.

DOKTOR Ariana nak meminang Ustaz Mukhriz? Semua pening kepala! Tewaskah Mukhriz dengan keselambaan Ariana? Apa akan jadi seterusnya apabila Mukhriz rupanya ramai peminat. Kapten Aliza, Siti Awina dan dalam diam Mukhriz bertemu semula dengan gadis idamannya, Rabiatul Adawiyah. Mengalahkah Doktor Ariana atau terus memikat dan berusaha memenangi hati Kapten Ustaz Mukhriz..


Novel ini akan diadaptasikan ke drama. Yang menggandingkan pelakon baru Niena Baharun dan Raja Afiq yang bakal menemui penonton di Slot Akasia.

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan